VPISNI POGOJI
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil četrti letnik gimnazije ali zaključni letnik izobraževalnega programa za pridobitev srednje strokovne izobrazbe.
NAZIV POKLICNE IZOBRAZBE
- gastronomsko turistični tehnik / gastronomsko turistična tehnica
TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA
- Izobraževalni program je ovrednosten s 60 kreditnimi točkami (KT) in traja 1 šolsko leto.
POGOJI ZA PRIDOBITEV IZOBRAZBE
Slušatelj uspešno zaključi program izobraževanja, če opravi s pozitivnimi ocenami obvezne in izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom in poklicno maturo.
Poklicna matura vsebuje naslednje predmete:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine
- pisni in ustni izpit iz gostronomije in turizma s podjetništvom
- pisni in ustni izpit iz matematike ali tujega jezika
- izdelek oz. storitev in zagovor
PREDMETNIK
Oznaka | Programske enote | Obvezno/ izbirno |
Število kreditnih točk |
M1 | Osnove gostinstva in turizma | obvezno | 8 |
M2 | Podjetništvo | obvezno | 3 |
M3 | Strokovno sporazumevanje v tujih jezikih | obvezno | 4 |
M4 | Kulinarika in turistične zanimivosti doma in v svetu | obvezno | 3 |
M5 | Redni obroki | izbirno | 6 |
M6 | Izredni obroki | izbirno | 6 |
M7 | Ponudba rednih obrokov | izbirno | 4 |
M8 | Ponudba izrednih obrokov | izbirno | 4 |
M9 | Spremljanje in vodenje v turizmu | izbirno | 6 |
M10 | Prodaja turističnih proizvodov | izbirno | 4 |
M11 | Turistične informacije | izbirno | 6 |
M12 | Hotelske in receptorske storitve | izbirno | 4 |
M13 | Priprava dietnih jedi | izbirno | 3 |
M14 | Catering | izbirno | 3 |
M15 | Estetika in senzorika | izbirno | 3 |
M16 | Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu | izbirno | 3 |
M 17 | Animacija gostov | izbirno | 4 |
M 18 | Organizacija turističnih storitev | izbirno | 4 |
M 19 | Dopolnilne dejavnosti v hotelu | izbirno | 3 |
M 20 | Turistično destinacijski menedžment | izbirno | 3 |
M 21 | Restavracijsko slaščičarstvo | izbirno | 3 |
M 22 | Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač | izbirno | 3 |
Skupaj B | 41 | ||
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu | 10 | ||
Odprti kurikulum | 5 | ||
Poklicna matura (izdelek oziroma storitev in zagovor) | 4 | ||
Skupaj kreditnih točk | 60 |
Šola po lastni izbiri izmed strokovnih modulov od M5 do M22 določi strokovne module v obsegu 23 KT.