VPISNI POGOJI
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil osnovno šolo ali nižje poklicno izobraževanje.
NAZIV POKLICNE IZOBRAZBE
- gastronomsko turistični tehnik / gastronomsko turistična tehnica
TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA
- Izobraževalni program je ovrednosten z 240 kreditnimi točkami (KT) in traja 4 šolska leta.
POGOJI ZA PRIDOBITEV IZOBRAZBE
Slušatelj uspešno zaključi program izobraževanja, če opravi s pozitivnimi ocenami splošno izobraževalne predmete, obvezne in izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti vseinteresne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom in poklicno maturo.
Poklicna matura vsebuje naslednje predmete:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine
- pisni in ustni izpit iz gostronomije in turizma s podjetništvom
- pisni in ustni izpit iz matematike ali tujega jezika
- izdelek oz. storitev in zagovor
PREDMETNIK
Oznaka | Programske enote | Obvezno / izbirno | Število KT |
P1 | Slovenščina | obvezno | 24 |
P2 | Matematika | obvezno | 19 |
P3 | Tuji jezik | obvezno | 20 |
P4 | Tuji jezik 2 | obvezno | 8 |
P5 | Umetnost | obvezno | 3 |
P6 | Zgodovina | obvezno | 5 |
P7 | Geografija | obvezno | 5 |
P8 | Sociologija | Izbirno | 3 |
P9 | Psihologija | Izbirno | 3 |
P10 | Fizika | obvezno | 3 |
P11 | Kemija | obvezno | 3 |
P12 | Biologija | obvezno | 3 |
P13 | Športna vzgoja | oproščeno | 14 |
Skupaj A | 110 | ||
M1 | Osnove gostinstva in turizma | obvezno | 8 |
M2 | Podjetništvo in zakonodaja | obvezno | 8 |
M3 | Poslovno komuniciranje in IKT | obvezno | 8 |
M4 | Naravna in kulturna dediščina | obvezno | 8 |
M5-M22 | Izbirni moduli | izbirno | 43 |
Skupaj B | 75 | ||
Praktično usposabljanje z delom | 10 | ||
Interesne dejavnosti | 14 | ||
Odprti kurikulum | 27 | ||
Poklicna matura (izdelek oz. storitev in zagovor) | 4 | ||
Skupaj kreditnih točk | 240 KT |
Šola izbira med naslednjimi strokovnimi moduli v obsegu 43 KT: Priprava rednih obrokov, Priprava izrednih obrokov, Strežba rednih obrokov, Strežba izrednih obrokov, Turistično spremljanje in vodenje, Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov, Obdelava turističnih informacij, Hotelska in receptorska dela, Priprava dietnih jedi, Catering, Estetika in senzorika, Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu, Animacija, Organizacija turističnih storitev, Dopolnilne dejavnosti v hotelu, Turistično destinacijski menedžment, Restavracijsko slaščičarstvo, Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač.