02 88 46 400 info@mocis.si

Na MOCIS-u smo v četrtek, 25. oktobra 2018 v okviru delovanja Svetovalnega središča Koroška, organizirali strokovni posvet »Aktivacija in vključevanje ranljivih družbenih skupin v vseživljenjsko učenje«, ki je potekal v prostorih Mrežnega inkubatorja Koroška v Slovenj Gradcu med 9. in 12. uro.

Posvet je bil namenjen predvsem strokovnim delavcem, ki se vsakodnevno srečujejo z ljudmi iz ranljivih ciljnih skupin in jih poskušajo aktivirati ter jih vključevati v vseživljenjsko učenje. Z organizacijo strokovnega posveta smo želeli realizirati zastavljene skupne cilje v MOCIS-ovi partnerski mreži strokovnih in strateških partnerjev Svetovalnega središča Koroška, ki smo si jih na sejah strokovnih in strateških partnerjev zastavili v preteklem in tekočem letu. Udeležba na posvetu je bila brezplačna.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik iz Andragoškega centra Slovenije je v kratkem prispevku predstavila namen in načine ozaveščanja in spodbujanja odraslih v vseživljenjsko učenje. Poudarila je pomen sodelovanja med lokalnimi in nacionalnimi izobraževalnimi organizacijami za odrasle, kakor tudi večje vseslovenske projekte, ki so namenjeni promociji vseživljenjskega učenja (npr. Teden vseživljenjskega učenja, ki ga dobro poznamo tudi Korošci, saj se mu vsako leto priključujemo z vedno bolj pisano Parado učenja, ki v mesecu maju poteka v mestnem jedru Slovenj Gradca in jo spremlja več kot 160 spremljevalnih dogodkov).

Dr. Kristjan Musek Lešnik, psiholog z dvajsetletnimi izkušnjami na področju vzgoje in izobraževanja, ki se v zadnjih letih veliko ukvarja z vidiki pozitivne psihologije na področju dela z ljudmi, predvsem pri delu z otroki v osnovnih šolah in vrtcih, je predstavil nekaj navdihujočih primerov iz njegove prakse ter poudaril pomen mentalne naravnanosti in vzgoje v primarni družini.

Janja Bartelj, organizatorka izobraževanj na MOCIS-u, je predstavila primer dobre prakse, in sicer Študijski krožek: »Osmišljam svoje življenje in osebnostno zorim«, ki je potekal skozi letošnje poletne mesece, namenjen pa je bil različnim ranljivim ciljnim skupinam. Poudarila je pomen povezovanja med institucijami, ki se v Koroški regiji ukvarjajo z ranljivimi, pri pridobivanju in motiviranju udeležencev za tovrstna izobraževanja, predvsem pa je sodelovanje med institucijami pomembno zaradi združenega sinergijskega učinka na ciljno skupino.

Peter Gabor z Zavoda RS za zaposlovanje pa je pred nami razgrnil drugačno obravnavo in način dela z dolgotrajno brezposelnimi osebami na področju Vseživljenjske karierne orientacije. Videli smo, da tudi Zavod za zaposlovanje nič več ni »kraj, kjer se končajo sanje«, ampak institucija, ki brezposelnim osebam nudi poglobljeno svetovanje in strokovno pomoč, ki jo gradijo sodobni pristopi, ki temeljijo na človeškem dostojanstvu, opolnomočenju in motivaciji.

Proti koncu posveta se je razvila živahna diskusija s konstruktivno izmenjavo mnenj in podajanjem konkretnih predlogov nadaljnjega partnerskega sodelovanja v mreži MOCIS-ovih strateških ter strokovnih partnerjev. Posveta se je udeležilo 28 strokovnih delavcev iz štirinajstih različnih organizacij, podjetij oz. institucij: SCD Slovenj Gradec, CSD Ravne na Koroškem, Smeri, d.o.o., Šolski center SG Srednja zdravstvena šola, ŠCSG, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta, Ljudska univerza Ravne na Koroškem, Zavod Republike Slovenije za šolstvo OE SG, Društvo regionalna varna hiša Celje – Varna hiša Slovenj Gradec, Javni zavod DRAVIT Dravograd, Knjižnica Radlje ob Dravi, JZ ŠKTM Radlje ob Dravi, Knjižnica Ksaverja Meška, Center za usposabljanje, delo in varstvo Črrna na Koroškem, Zavod RS za zaposlovanje (Koroški uradi za delo) in Mestna občina Slovenj Gradec ter nekaj zainteresiranih posameznikov.

»Naj teče učenje skozi življenje.«

 

Pripravila:

Janja Bartelj

Slovenj Gradec, 26. 10. 2018