02 88 46 400 info@mocis.si

V neformalnih programih organizacij za izobraževanje odraslih v Sloveniji vsebine trajnostnega razvoja  niso dovolj zastopane. Izobraževanje odraslih je močno vpeto v socialno-kulturno okolje, v katerem se dogaja, in tudi v tisto socialno-kulturno okolje, iz katerega udeleženci izobraževanja izhajajo. Za  spodbujanje trajnostnega razvoja želimo v  tovrstno izobraževanje  vključiti vse skupine ljudi, še zlasti ranljive skupine, ki se zaradi socialno-ekonomskih okoliščin v katerih se nahajajo manj zavedajo pomena trajnostnega razvoja.

Zato v  desetih organizacijah, ki smo  članice ZiSS, konec meseca maja in začetku junija 2017 (  skladno z razpisanim terminom Evropskega tedna trajnostnega razvoja 2017)  izvajamo Teden izobraževanja za trajnostni razvoj.

V tem času bomo vse članice skupno izvedle najmanj 30 izobraževalnih dogodkov na temo trajnostnega razvoja. Njihovo vsebino najdete na spletnih straneh članic ZiSS, vsebina MOCIS-ovih pa je objavljena na spletni strani www.mocis.si in na MOCIS-ovem FB profilu.

Aktivnosti v Tednu izobraževanja za trajnostni razvoj prispevajo k doseganju dolgoročnih ciljev, opredeljenih  nacionalnih dokumentih o izobraževanju odraslih do leta 2020 in sicer na področju splošnega izobraževanje odraslih. Poudarek izvedenih programov  bo predvsem v osveščanju za trajnostni razvoj  in  zaščiti okolja. Z izvedbo programov hkrati vzpodbujamo aktivno državljanstvo in povečujemo socialno vključenost.

Aktivnosti v sklopu tedna izobraževanja za trajnostni razvoj sofinancira MIZŠ.

MOCIS je  v sklopu Tedna izobraževanja za trajnostni razvoj za vas z veseljem pripravil pestro paleto praktičnih, zanimivih in uporabnih BREZPLAČNIH delavnic oz. predavanj za takojšnjo uporabo, ki se bodo odvijale v tednu  od 30. maja do 5. junija 2017.

Ker je število mest v posameznih delavnicah omejeno, pohitite s predprijavo na št.: 040 164 612, kjer dobite tudi vse dodatne informacije.

Prijazno   vabljeni!

Datum, ura in kraj izvajanja Naslov delavnice Kratka vsebina
Tor., 30. 5. 2017 ob 8.00, prostori PUM-a, Celjska c. 22  BODI EKO, BODI KUL Govorili bomo o pomenu, trendu in odgovornosti ločevanja odpadkov ter koristih zbiranja zamaškov (mentorji PUM-o).

Sre, 31. 5. 2017 ob 18.00,

prostori MOCIS-a, Rdeča učilnica, Meškova 21

 ČAROVNIJA NARAVE – IZDELOVANJE NARAVNIH ČISTIL Pridružite se nam na praktični delavnici izdelave naravnih čistil, kjer nas bo Simona Večko naučila, kako si lahko doma izdelamo popolnoma naravna čistila za čiščenje našega doma (npr. tekoči pralni prašek, univerzalno čistilo itd.).

Čet., 1. 6. 2017 ob 9.00,

prostori PUM-a, Celjska c. 22

 KO ZAVESA DOBI DRUGO PRILOŽNOST

 

Na delavnici ponovne uporabe si boste lahko pod mentorstvom Damjane Kotnik iz starih zaves skrojili in zašili vrečke za nakup in shranjevanje sadja/zelenjave, ki jih boste lahko uporabljali znova in znova. Prinesite svoj šivalni stroj (če ga imate), škarje, bel sukanec in okrasne trakove. Za zavese je poskrbljeno.

Čet., 1. 6. 2017 ob 8.00,

prostori PUM-a, Celjska c. 22

 ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO V delavnici zasaditve visokih gredic se bomo dotaknili ščepca samooskrbe na našem vrtu (mentorji PUM-o).

Pet., 2. 6. 2017 ob 10.00,

prostori MOCIS-a, Rdeča učilnica, Meškova 21

 PRINCIP TRAJNOSTI V VSAK DOM V sodobnem načrtovanju bivališč in vrtov zasledujemo pet t.i. eko-principov trajnosti: pametno oblikovanje, energetska učinkovitost, zdravo okolje, recikliranje in uporaba lokalnih materialov ter učinkovito ravnanje z vodo. Na predavanju krajinske arhitektke Kristine Ravnjak bomo govorili o tem, kako lahko omenjene principe uresničimo v svojem domu.

Pet., 2. 6. 2017 ob 17.00, Bukovska vas 37 (odcep za čistilno napravo Slovenj Gradec)

*ura delavnice se lahko spremeni

 KO VISOKA GREDA POSTANE STRAST

 

 Bi radi izvedeli vse o izdelavi visokih gred, njihovi zasaditvi in negi? Dejstvo je, da moramo v njihovo postavitev sicer vložiti nekaj truda, kasneje pa ni več nobenega posebnega napora, tako z vidika zasaditve kot obrabe naših kolen. Na svoj vrt nas vabita navdušenca nad visokimi gredami Zvonko in Klavdija Uršnik.

Pon., 5. 6. 2017 ob 15.30

Dvorec Bukovje, Dravograd

 NARAVNO VRTNARJENJE Vas zanima, kako v modernem svetu vrtnariti v sožitju z naravo?  Nuša Hamler iz društva Domači log nam bo predstavila, kako vzgajati, zasaditi in negovati vrt glede na naravne zakonitosti.